Blog
Sizin için gündemden bilgiler.
Diz Osteoartritte Enjeksiyon Yöntemleri
Osteoartrit özellikle ileri yaş ve artan obezite sonucu popülasyonda yaygınlığı artan romatizmal bir hastalıktır. “Osteoarthritis Research Society International” (OARSI); osteoartriti, hareketli eklemleri etkileyen, travmaların gelişimini hızlandırdığı doğal immunitenin proinflamatuar süreçlerini içeren uygun olmayan onarım cevabı sonucu oluşan hücre stresi ve hücre dışı matriks dejenerasyonu olarak tanımlamıştır. Osteoartrit (OA) eklem kıkırdağında bozulma, kemiklerde düzensiz büyüme, sinovyal çoğalma ve dejenerasyonla ilerler. Bireyde şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açan osteoartrit sıklıkla dizler, kalça, omurga ve ellerde distal interfalengial, proksimal interfalengial eklemler, birinci karpometakarpal eklemlerde görülür. İleri yaşla birlikte OA insidansı giderek artar. Dünya genelinde 60 yaş üzeri erkeklerin %9,6’sı kadınların ise %18’inde semptomatik OA görülmektedir. Tanı klinik ve radyolojik bulgular ile konulmaktadır. OA tedavi seçenekleri farmakolojik, non-farmakolojik, intraartiküler ve cerrrahi tedavileri içerir. Günümüzdeki tedaviler ile amaç, hastanın ağrısını ve sabah tutukluğunu azaltmak, eklem hareket açıklığı ve kas gücünü korumak ya da yeniden kazandırmak, günlük yaşam aktivitelerindeki bağımlılığı azaltmaktır. Tedavi fizik tedavi modalitelerini, ortezleri, farmakolojik tedavileri ve cerrahi girişimleri kapsar. Semptomatik ve oral farmakolojik tedavilere cevap alınamayan hastalarda intraartiküler enjeksiyonlardan faydalanılmaktadır. Bu derleme çalışmasında gün geçtikçe kullanımı artan kortikosteroid, hyalüronik asit, kolajen, PRP, proloterapi, kök hücre yöntemleri ve bu yöntemlerin OA’lı hastalar üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
AKTAŞ, S. N., & YANA, M. (2023). Diz Osteoartritte Enjeksiyon Yöntemleri. Unika Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 608-622.
Mezenkimal kök hücre / Doku hasarları
Kök hücreler; kendilerini yenileyebilme, sınırsız çoğalabilme, kendilerinden başka hücrelere farklılaşabilme, hasarlı dokuya verildiğinde hasarlı yapıyı onarabilme özellikleri ile tanımlanan hücre tipidir. Son yıllarda yenileyici tıp ve hücresel tedavi yöntemleri çok hızlı bir şekilde gelişmiş ve tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Bu amaçla kullanılan kök hücreler hasarlı olan dokularda doku tamirini gerçekleştirirler. Mezenkimal kök hücreler başka bir dokuda hasar oluşması durumunda bu dokuya geçer ve oluşan hasarı onarmaya başlar.
AKGÜN İ.
Mezenkimal kök hücre. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Transplantasyon Dergisi. 2016;1:29–32.
Gıda takviyeleri anket değerlendirmesi
Yapılan anket sonuçlarında 800 kişiden %35.3’ünün gıda takviyesi kullandığı belirlenmiştir. Tüketicilerin takviye kullanım sıklığı %45.1 oranında günde 1-2 defa olarak belirlenmiştir. Gıda takviyesi kullanan tüketicilerin %39.4’ünün kullanım sebebi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bununla beraber takviye kullanan tüketicilerin %46.2’si gıda takviyelerinden fayda gördüğünü belirtmiştir. Katılımcılar %52.87 oranında gıda takviyelerinden uzak durulmalıdır ifadesine katılmadığını belirtmiştir. Kullanıma başlangıç aşamasında ise %59.7 oranında doktorların tavsiyesi ile başlandığı görülmüştür.
KILIÇ KANAK E, ÖZTÜRK SN, ÖZDEMİR Y, ASAN K, ÖZTÜRK YILMAZ S.
Gıda takviyeleri kullanım alışkanlıklarının değerlendirilmesi. NOHU J. Eng. Sci. 2021;10(1):168-77.
Diz osteoartritinin artroskopik debridman ve intraartiküler hyaluronik asit ile tedavisi
Diz osteoartritinin artroskopik debridmanla tedavisine genellikle nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar, eklem içi kortikosteroid enjeksiyonları ve fizyoterapi gibi yardımcı tedaviler eklenir. Bunun yanısıra diz osteoartritli hastalarda eklem içi hyalüronik asit enjeksiyonlarının ağrıda azalma ve fonksiyonda iyileşme sağladığı bildirilmektedir. Bu çalışmada diz osteoartriti bulunan hastalarda artroskopik debridmanla birlikte eklem içi hyalüronik asit (HA) uygulanmasının sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Nisan 1998-Aralık 1999 tarihleri arasında diz osteoartriti saptanan 23 hastanın 29 dizine artroskopik debridmanı takiben birer hafta aralarla ve toplam 3 enjeksiyon olmak üzere eklem içi sodyum hyaluronat (30 mg/2ml) uyguladık. Hastaların 14’ü kadın, 9’u erkek ve ortalama yaş 53.8 (39-63) idi. İşlem 19 sağ, 10 sol dize uygulandı. Klinik değerlendirme, Hospital for Special Surgery (HSS) ve Knee Society (KS) diz skorlama sistemleri kullanılarak tedaviden önce, ilk yılın sonunda ve ortalama 20.3 ayda (12-32 ay) yapıldı. Artroskopik muayenede saptanan kıkırdak lezyonlan Outerbridge sınıflamasına göre değerlendirildi. Bulgular: Yirmialtı dizde (%90) medial femoral kondil (MFK) de, 12 dizde (%41) lateral femoral kondil (LFK) de ve 11 dizde (%38) patellada evre 1-4 kondromalazi mevcuttu. Tedavi sonrası ilk yılın sonunda 19 hastanın 23 dizinde (%79.3) mükemmel ve iyi sonuç elde edilirken 20.3 aylık izlemde 17 hastanın 20 dizinde (%69) mükemmel ve iyi sonuçlar devam etmekteydi. Artroskopik olarak MFK de evre 1-3 kıkırdak lezyonu saptanan hastaların son izlemlerinde, klinik yileşme devam etmekteyken, evre 4 kıkırdak lezyonu bulunan hastalarda tedavi öncesine göre fark yoktu.Sonuç: Diz osteoartriti bulunan hastalarda her iki tedavinin kombine edilmesi ile kısa süreli de olsa başarılı sonuçlar alınabilir.
Elmalı, Nurzat; İnan, Muharrem; Ertem, Kadir; Esenkaya, İrfan; Ayan, İrfan; Karakaplan, Mustafa (2002). Diz osteoartritinin artroskopik debridman ve intraartiküler hyaluronik asit ile tedavisi
Soru, Öneri ve Talepleriniz için lütfen bizi arayınız.
Bültenimize Abone olun
En son haberler ve özel tekliflerimizden haberdar olmak için bizimle iletişimde kalın.
Adres
Güvercintepe Mah. Ahmet Yesevi Cad. 191-193A Zafer GYO Plaza BAŞAKŞEHİR / İST.
İletişim
+90 0551 712 4321
info@duofenixilac.com